KEREBİÇ






Kerebiç
Kerebiçi bilenleriniz vardır, Mersin'e ait bit tad. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebiçi tadmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüğün kendisi. Fotoğrafta gördüğünüz Toros dağlarının tepesindeki karlara benzeyen beyaz köpük aslında krema değil; çöven kökünün suyu. Bu değişik tada sonraki lokmalarınızda alışıyor hatta bu taddan hoşlanmaya başlıyorsunuz.İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyo. Sosunun hazırlanışı ise daha zahmetli: Çöven kökü ıslatılıyor ve ertesi güne kadar bekletildikten sonra beş saat kaynatılıyor. Beş saatin sonunda süzülmeye bırakılıyor ve süzülen yeşil su büyük çırpma aletlerinde çırpılıyor. Bu çırpma işlemi; yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karamelize olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyormuş. Her şey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor. İşte kerebiçin pişirilme macerası böyle .



0 yorum: