12 ADALAR





Fethiye Körfezi içerisinde yeralan irili ufaklı adaların çoğunluğu Göcek koyu ile Kapıdağ yarımadası içerisinde yeralır. Jeolojik oluşum esnasında Kapıdağ yarımadasının anakaradan çekme-kopma etkisi ile oluşan adalar önceki devirlerin yüksek dağlarının su üzerinde kalan tepelerinden oluşmuştur. Bu özellikleri ile adalar arası bağlantılar gözle görülür biçimde açıkça fark edilebilir.
Su seviyesine rastgele inen yamaçlar bu sayede ilginç yüzey şekilleri oluşturarak bugünkü hoş geometrik şekilli adaları oluşturmuşlar. 3 büyük adanın dışında 10 a yakın ufak adacık ve kayalıklardan oluşan bu coğrafya arasında tekne ile dolaşmak, berrak sularda yüzmek bambaşka bir lezzet.
Göcek'e en yakın ada olan Göcek adası, güzel plajları, çam ormanlarından oluşan doğası ve ada sahilinde hizmet veren tesisleri ile mükemmel bir günübirlik yeridir.
Yassıca, Zeytinli, Şeytanlı ve Kızıl ada dan oluşan adacıklar ve kayalıklar topluluğu ise sizde kesinlikle tropikal bir atmosfer havası uyandıracak. Yassıca adasının denize bir fiyonk gibi uzanan sahili ve en ucunda yuvarlak minik bir göletin yer aldığı yüzey şekli ile bir doğa harikası olduğunu göreceksiniz. Yassıca ada sahilinde sizleri kıldan yapılma yörük çadırları karşılayacak. Burada yöreye özgü gözleme - ayran servisi yapılmakta. Diğer adalara da tekne ile yaklaşıp demirlemek ve adalara çıkmak mümkün. Bu adalar grubunun çember şeklinde dizilmesi ile aralarında oluşan sığ havza, durgun ve berrak suları ile aklınızı başınızdan alacak görsel zenginliğe sahiptir.Kapıdağ Yarımadasına yaklaşmaya başladığınızda sizi Tersane Adası karşılayacak. Girintili çıkıntılı yapısı içerisinde sahip olduğu iki koy adanın içlerine doğru olabildiğince girmiştir. Öyleki buralar yeterli derinliğe sahip olduğundan tekne ve gemilerin girmesine müsade eder. Bu yüzden önceki dönemlerde de tersane olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala bu dönemlerden kalma binalar ve tersaneye ait dönemin kızakları kısmen görülebilmektedir.
Domuz adası ayrıca Prens Adası olarak ta bilinir. Tersane adası ile birlikte Kapıdağ Yarımadasının en son ucu arasında çok küçük kanal mesafeleri bırakarak anakaradan ayrıldıkları için inanılmaz güzellikte doğal yapılar oluştururlar. Domuz adasıda korunaklı koylara sahip aynı doğal güzellikleri barındırır. Göcek'ten hareketle tek tek gezerek, molalar verip, denizin , güneşin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz 12 adaların her biri diğerinden daha güzel gelecek. Adaları gezerken Akdenizin berrak sularında yolculuk edecek, bereketli topraklardan fırlamışçasına coşkulu çam ormanlarının temiz havasını soluyacaksınız.

0 yorum: